Gezond reageren op stress

Stress en trauma

Stress kennen we allemaal. Gelukkig maar! Het zorgt dat we onze overlevingskansen vergroten. Maar wat als je stress ervaart zonder dat er gevaar is?

In het filmpje van de Augeo stichting wordt uitgelegd wat er in het lichaam en de hersenen gebeurd bij stress. Een filmpje met kinderen in de hoofdrol. Er wordt mooi uitgelegd dat geruststellende aanwezigheid van een volwassene kan zorgen voor afname van stress.

Maar de informatie is net zo goed van toepassing op volwassenen. Een overprikkeld stress systeem door ervaringen in de kindertijd kan op de volwassen leeftijd nog steeds invloed hebben. Op hoe je je voelt, hoe ‘vatbaar’ je bent voor stress, hoe je omgaat met prikkels, hoe je reageert op omstandigheden. Je ziet jezelf reageren en doen op een manier die haaks staan op wat je wil doen. Dat geeft verwarring en de verbinding met jezelf lijkt zoek.

Ook al lijkt het woord trauma hiervoor soms te groot. Toch kan je spreken van trauma wanneer je te maken hebt met een ontregelt stress systeem door omstandigheden waarbij je ernstige stress hebt ervaren en een zekere doodsangst. Vanuit de optiek van een kind kan zo’n situatie al gauw een gevoel van levensbedreiging geven.

Zicht krijgen op jouw ‘window’  is in het Jij-traject vaak één van de eerste stappen. Je leert regelmatig inchecken bij jezelf en je lijf. Hoe voel ik me, welk signaal geeft mijn lichaam en wat heb ik nodig of kan ik doen om weer binnen mijn window te komen. Je maakt verbinding tussen je hoofd en je lijf en leert jezelf gerust te stellen.