Wat is brainspotting?


‘Waar je heen kijkt, bepaalt hoe je je voelt’

Stel jezelf voor dat je brein een grote ladekast is. Ergens in die ladenkast liggen blokkades in de vorm van ‘onverwerkte prikkels’. Dichte lades met stukjes niet verwerkte emoties en herinneringen. Onbeweeglijk lijkt het wel. En je kan er niet zomaar bij met woorden of gedachten. Die blokkades ervaar je in het leven als iets wat niet lukt, wat je niet durft, kortom wat je belemmert.

Een ander woord voor deze onverwerkte prikkels is trauma. Dit associëren we meestal met PTSS, misbruik en levensbedreigende situaties. En dat klopt. Maar dat is niet alles. We hebben allemaal in ons leven grotere of kleinere trauma’s meegemaakt. Wanneer een situatie voor jou overweldigend was dan is de natuurlijke neiging van het zenuwstelsel om een deel van de prikkels achter slot en grendel te zetten. Gelukkig maar, anders was je overspoeld. Voor je overleving was dit de beste optie!

ladenkast
Brainspotting heb ik ervaren als een veel zachtere methode dan EMDR . Ik voelde mij veel rustiger tijdens het kijken naar de pointer. Het effect was minstens net zo groot!
Trauma

Later in je leven kan je zomaar aanlopen tegen zo’n dichte la. Stel je voor dat je als kind een botsing hebt meegemaakt tussen twee auto’s. Het was heftig, je droomde er een paar keer over maar je leek er wel snel overheen te zijn. Jaren later wil je je rijbewijs halen en je zit elke keer verstijfd in de auto. Keer op keer gaat het mis. Je snapt er niks van want je bent helemaal geen zenuwpees. Dikke kans dat je hier gestuit bent op een trauma.

Of, wanneer je als kind bent uitgelachen tijdens een spreekbeurt kan het maar zo zijn dat je moeite hebt om je mening te zeggen tegen anderen. Iedereen heeft wel trauma’s meegemaakt die nu nog steeds kunnen belemmeren in het dagelijkse leven.


Snelweg
Herken je in jezelf dit soort blokkades, dan is brainspotting misschien iets voor jou. Brainspotting is een methode die in 2003 ontwikkeld is en sindsdien wereldwijd ingezet wordt om vastgezette en onverwerkte emoties weer in beweging te brengen en te ontladen. Het doet denken aan EMDR omdat ook bij brainspotting de ogen een belangrijke rol spelen. Maar de werking en werkwijze is anders (zie veel gestelde vragen).

Onze ogen en hersenen zijn op een bijzondere manier met elkaar verweven. De ogen zijn de snelweg naar het breingebied waar de emotionele verwerking plaatsvind. En waar dus ook die opgeslagen emoties liggen. Door middel van Brainspotting zoek je met behulp van je ogen naar die plek (brainspot of la) in je brein waar de blokkade zit. Je systeem gaat dan het werk doen, zonder snappen, zonder praten. Deze methode kan toegepast worden bij mensen van alle leeftijden en het kan verlichting brengen op allerlei gebieden:
 • Angsten (faalangst, fobieën)
 • Slaapproblemen
 • Stress en onrust
 • Lichamelijke klachten
 • Hechtingsproblemen
 • Verslavingen
 • ADHD symptomen
 • Identiteitsproblemen, zelfbeeld
 • Allerhande blokkades in het functioneren • Werkwijze
  We zoeken samen, door middel van de stand van je ogen, de plek in je hersenen waar de blokkade zit waar je aan wil werken. Je voelt het verschil wanneer je naar boven, beneden, links of rechts kijkt. Als je de plek gevonden hebt help ik je met een aanwijsstok om naar dat punt te blijven kijken. Luisterend naar muziek volgt je daarna gewoon wat er gebeurt in je lijf en hoofd. Praten hoef je maar weinig, alleen als je dat wil. Na een periode merk je dat er meer rust komt in je lijf, alsof je systeem iets heeft losgelaten.

  Brainspotting is een effectieve en soms heel snelle manier om blokkades te doorbreken. Maar mijn aanwijsstok is zeker geen toverstokje! Sommige blokkades (vaak ontstaan op volwassen leeftijd) vallen na één sessie weg. Heviger (vaak oudere) trauma’s nemen meer tijd in beslag.

  Ben nieuwsgierig geworden? Wil je weten of brainspotting jou kan helpen je blokkade te doorbreken? Meld je dan aan voor een gratis proefsessie.