CMFT staat voor Connect Mirror Neuron Focus Therapy. Het is een methode die primair staat voor het verwerken van vastgezette emoties. Deze vastgezette emoties ervaar je in het dagelijkse leven als blokkades in je doen, denken en voelen.

Net als bij brainspotting spelen de ogen een belangrijke rol, net als de nabijheid van de hulpverlener. We spreken bij CMFT een in onze hersenen ingebouwd systeem aan; het zoeken van oogcontact wanneer we verbinding willen maken. Een voor baby’s belangrijke baken in de hechting en zelfregulatie. Het vinden van liefdevolle ogen is de bodem voor een gevoel van veiligheid.

We zijn geneigd om moeilijke (vastgezette) emoties te vermijden. Ons brein wil weg bij pijn. Dat helpt vaak even, maar op de langere termijn zal het zorgen voor nieuwe blokkades die vaak voelbaar zijn in lijf en leven. CMFT daagt je uit om, door oogcontact met de hulpverlener, samen aandacht te hebben voor wat jij aan (vastgezette) emoties voelt in je lichaam. Net als toen je een baby was zijn de ogen weer het baken voor het doorvoelen van de emotie en daarmee zelfregulatie. Je geeft als het ware groen licht aan dat wat steeds niet gevoeld kon of mocht worden.

"Wat vastgezet was kan weer gaan stromen"

Werkwijze

Een volledige CMFT sessie begint met het verkennen van de gevoelde emotie en waar je deze in het lichaam voelt. Na het bepalen van de afstand tot de hulpverlener en het gronden in het eigen lichaam, volg je met je aandacht in (max) 2x20 minuten wat je ervaart in je lichaam. De meeste sessies vinden grotendeels in stilte plaats. Jij hebt daarin de regie, net zoals over de mate van oogcontact. Na enige tijd zal je merken dat de gevoelde emotie steeds minder sterk aanwezig is.

Je kan in de dagen erna voelen dat je hard gewerkt heb. Het aanleggen van nieuwe verbindingen in je brein kost energie. Daarnaast zal je mogelijk merken dat er meer is gaan stromen van binnen, wat uiting kan krijgen in meer emoties ervaren, meer dromen. Goede reden om jezelf wat te ontzien. Daar staat tegenover dat veel cliënten (of hun omgeving) al snel veranderingen in zichzelf opmerken!


  Brainspotting of CMFT?

  Beide methoden zijn ervaringsgericht, dus leggen de nadruk op ervaren i.p.v. reflecteren en praten. Beide methoden zijn bedoelt om vastgezette emoties aandacht te geven en daarmee weer te laten stromen. De theoretische achtergrond en werking van beide methode zijn praktisch hetzelfde. Met dit verschil dat bij CMFT het oogcontact een van nature veiligheidsbevorderende en regulerende werking heeft. Cliënten ervaren dat als helend.

  Toch zal voor veel mensen langdurig oogcontact een hobbel zijn. Dat is tenslotte wat we in sociaal contact het eerste uit de weg gaan als we oordeel verwachten en/of te weinig veilige ogen in ons leven hebben ervaren.

  Zowel Brainspotting als CMFT zijn methoden die je als client een beetje moet leren. Er is ruimte en tijd voor om te ontdekken wat het beste bij je past en het rustig op te bouwen.


  CMFT traject

  Net als bij Brainspotting kan CMFT als onderdeel worden ingezet tijdens één van de trajecten. Maar je kan ook kiezen voor een CMFT-traject. Voor CMFT kan je bij Fokus terecht vanaf 18 jaar.

  Dit traject begint met een gratis kennismaking, waarbij je een korte proef zal doen om te kijken of CMFT bij je past. Vervolgens zullen er één of meerdere sessies volgen tot dat jij meer ruimte ervaart.