Thuis isolatie en dan?
Het heeft hier al flink gedonderd zo met z’n allen thuis. Iedereen zijn eigen (school)werk. Alle leuke dingen die niet meer kunnen. Het is lastig!
Hoe kom je samen nou zo’n periode goed door?
1. Ontdek ieders belangrijkste (realiseerbare) behoefte
2. Bepaal samen de gewenste dag structuur
3. Stel gezamenlijke en individuele doelen
4. Neem tijd voor dankbaarheid voor wat er wél is
Vandaag tip 1
Ontdekt ieders belangrijkste behoeften.
Je behoeften vertellen je wat je belangrijk vind of wat je nodig hebt. Wanneer je aan je behoeften voorbij gaat, gaan ze knellen. Je wordt chagrijnig, verdrietig, gaat mopperen op anderen, etc.
Of je nou alleen of met z’n allen thuis zit. Deze situatie vraagt aanpassing. Het gaat waarschijnlijk niet zoals je graag wil en dat kan effect hebben op je emoties en daarmee op je gedrag.
Bepaal je belangrijkste realiseerbare behoefte(n) en doe wat nodig is. Niet alles kan, maar doe dan wat wel kan. Voel je je alleen en heb je behoefte aan Corona-proof contact? Zet een appgroep op of ga skypen met een vriendin. Zijn de dagen lang maak een planning, ga die dingen doen waar je normaal nooit aan toe komt. Heb je een huis vol kinderen (met thuis-school..) en merk je dat je steeds pissiger wordt? Zoek af en toe een plekje om tot rust te komen.
Zeker jij als ouder krijgt het voor de kiezen. Je wordt niet alleen geconfronteerd met je eigen behoeften, emoties en gedrag maar ook die van je kinderen. Maak een speerpunt van behoeften. Allereerst die van jezelf. Als jij leegloopt, heb je weinig meer te geven.
Neem samen tijd om ieders behoefte te ontdekken. Met oudere kinderen kan je de vraag stellen ‘wat heb jij nodig om je zo prettig mogelijk te voelen zo met elkaar thuis en hoe kan je dat gaan doen’. Je legt de nadruk op het feit dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn behoefte. Het is tenslotte makkelijk om het van een ander te verwachten ‘dat jij niet zo tegen me zeurt’. Daarnaast helpt het om weer een beetje grip te krijgen op deze situatie en hoe je daarop moet reageren. Het geeft handvaten om actief te zoeken naar wat je wil doen. Samen en ieder voor zich.
Met kleine kinderen zal je als ouder(s) meer op zoek moeten gaan naar de behoeften van je kind. Kijk naar waar je kind naar neigt. Trekt je kind zich regelmatig even terug of heeft het juist veel behoefte aan samen zijn faciliteer dit dan zo veel als mogelijk. Is je kind in verwarring en aan het spoken? Stap even in zijn schoenen en probeer te ervaren hoe deze situatie voor hem moet zijn. Erken dat het lastig is en moeilijk. Volg je gevoel en kijk samen waar je kind zin in heeft.
Morgen tip 2
Succes!