Steenstapels of steenmannetjes vind je in bergachtige gebieden. Stenen die zo gestapeld zijn dat ze in evenwicht zijn en blijven staan ondanks weer en wind. Ze worden o.a. gebruikt als manier om richting te geven in mist, op open vlaktes of ruig terrein. Daar waar overzicht ontbreekt.

Als gezin bouwen wij ze soms tijdens een bergwandeling om de beklimming van een top te vieren. Trots dat het weer is gelukt, ook al was het zwaar! In het besef dat elke stap naar boven mee heeft geholpen om er te komen. Ik vind het fascinerend om soms vele steenmannetjes te zien staan op een top of markeringspunt. Hoe vaak er ‘gevierd’ wordt en hoeveel verbinding dat geeft met al die andere wandelaars.

Om te komen tot een doel is richting nodig. Richting die je soms even niet zelf kan vinden waardoor je stil komt te staan. Zo stond ik anderhalf jaar geleden ook in de mist. Ik wist niet meer wie ik was en wat ik wilde. Volledig uit evenwicht en de verbinding met mezelf en anderen kwijt. Nooit hulp vragen, geen vertrouwen dat die hulp er zou zijn en dus alleen vechten. Ik had geen idee hoe dat te herstellen. Maar één ding wist ik zeker; dit kon ik niet alleen. Ik ben op zoek gegaan naar mijn steenmannetjes. Met professionele hulp, veel liefde en aandacht van dichtbije anderen leerde ik de verbinding herstellen. Met mezelf, met anderen en God. Dit gaf en geeft richting en vertrouwen dat ik de juiste kant (lees; míjn kant) op ga.

En ik vier het elke dag! Het was zwaar, er was moed voor nodig, veel tranen en rouw, maar ik sta weer rechtop, (meestal) in evenwicht. En ik wil dit delen. Kwetsbaar? Ja, dat voel ik wel.. Maar ik hoop op hele velden vol steenmannetjes. Steenmannetjes om groei te vieren en als wegwijzers voor iedereen die ook verlangt naar groei.

Ben jij het zicht op jezelf ook (een beetje) kwijt? Heb jij behoefte om in het nieuwe jaar weer vooruit te komen en stappen te zetten? Ik loop graag een stuk met je mee op zoek naar jouw richting en doel.

Voor meer informatie www.fokus-coaching.nl.


In-zicht

Van alles waar je over waakt, waak vooral over je hart want dat is de bron van je leven (Spreuken 4:23). Waken over je hart is je jezelf en je hart in zicht hebben. In deze blogs neem ik je mee in de inzichten die op doe in mijn leven en coachpraktijk.