Is Brainspotting te vergelijken met EMDR?
Ja
- Beide technieken maken gebruik van de ogen als poort naar emotionele verwerking. Brainspotting is afkomstig van een EMDR therapeut. Hij ontdekte een andere werking van de ogen dan bij EMDR gebruikt wordt. Door een specifieke stand van de ogen krijg je direct toegang tot een blokkade of ‘dichte la‘.
- Beide technieken zijn buitengewoon effectief voor het werken met diepgewortelde klachten en problemen. Door de samenwerking met de ogen kan met beide technieken het emotionele brein bereikt worden waardoor verwerking van blokkades aanzienlijk sneller gaat als bij alleen gesprekstechnieken.
Nee
- Bij EMDR werk je met een specifiek trauma of herinnering als uitgangspunt. Dit is vaak een beladen thema en kan daarom als heel heftig ervaren worden. Brainspotting daarentegen is een mildere techniek omdat er gewerkt wordt met een blokkade, een gedachte of een gevoel. Met de intensiteit van de sessie kan worden gevarieerd omdat Brainspotting niet alleen werkt op problemen, maar ook met hulpbronnen als rustgevende gevoelens (resource model).
- EMDR volgt een strak protocol. Brainspotting heeft een open karakter. De therapeut volgt het proces zoals zich dat laat zien bij jou als client. Het zal misschien even oefenen zijn, maar Brainspotting laat veel ruimte voor een natuurlijk verwerkingsproces, grotendeels buiten het denken en praten om. Het lijf en brein gaan alsnog doen wat eerder niet gelukt is.
Ik heb slechte ervaringen met EMDR. Waarom zou ik dan wel voor Brainspotting gaan?
Brainspotting is een veel mildere techniek doordat je niet (steeds) terug hoeft naar een hevige herinnering of emoties. We werken met dat wat je belemmerd in het dagelijkse leven. En dan laten we het lijf en brein het werk doen. Wil je Brainspotting graag laagdrempelig uitproberen? Meld je dan aan voor een gratis proefsessie.
Is de werking van Brainspotting wetenschappelijk bewezen?
Nee, maar er zijn onderzoeken in de maak. Hier lees je een onderzoek naar de vergelijking tussen EMDR en Brainspotting.
De ervaringen van vele mensen die Brainspotting hebben ondergaan zijn veelbelovend.
Hoef ik tijdens brainspotting helemaal niks te doen?
Dat klopt. En dat klinkt gek want we zijn zo gewend om te praten, te denken en analyseren. We willen snappen. En daarmee zitten we maar al te vaak onze emoties, wat we voelen in ons lijf en dus ook gezonde emotieverwerking in de weg.
Brainspotting daagt je uit om het eens helemaal anders te doen, volgens de natuurlijke weg die je brein en lijf gewoon weten! Het helpt je niet alleen om onverwerkte zaken op te ruimen, maar het maakt je ook bewuster van het belang van het voelen van je emoties.
Met welke problemen kan ik brainspotten?
Je kan het zo gek niet bedenken. Een gedachte als ‘ik moet alles goed doen’, een onrustig gevoel waardoor je steeds alert blijft, angst voor kleine ruimtes, hele heftige ervaringen, etc.
Ook met klachten die je maar moeilijk kan verwoorden of emoties die je niet ‘kan plaatsen’ kan je aan het werk met deze weinig verbale methode. Een voorwaarde om aan de slag te kunnen is de mate van ‘activering’ die je ervaart in lijf als je stil staat bij jouw blokkade of probleem. Op basis van deze activatie gaan we de juiste oogpositie bepalen en kan je aan de slag. Twijfel je of je deze activatie kan voelen, meld je dan aan voor een gratis kennismaking.