TIP 2

Het heeft hier al flink gedonderd. Met z’n allen thuis. Iedereen zijn eigen (school)werk. Alle leuke dingen die niet meer kunnen. Het is lastig! Gister tip 1.

Vandaag tip 2

Bepaal samen de gewenste dag structuur

Of je nou alleen of samen in isolatie zit. Structuur is waarschijnlijk je belangrijkste houvast. Alle normale activiteiten stoppen, je maakt je misschien zorgen en alles moet anders. Je kan het gevoel krijgen dat je aan het zwemmen bent zonder de overkant te bereiken.

Waarom is structuur zo belangrijk? Zonder structuur gaan we ons op langere termijn onrustig voelen, misschien zelfs angstig. Het gevoel wat je kan krijgen ‘als je het niet in de hand te hebt’ zit tegen machteloosheid aan. We reageren daarop met een fysieke stressreactie. En stress doet ons in allerlei overlevingsgedrag schieten. Handig als het nodig is, maar niet wanneer je ‘gewoon’ met elkaar thuis bent.

Structuur zorgt dus voor enige grip. Je plant bewust wat je wil doen of waar je behoefte aan hebt. Je gaat in overleg en daagt zo de rest uit om het samen te doen. Dit werkt verbindend.

Bepaal met oudere kinderen samen de structuur en houd als ouder(s) de regie. Schoolwerk moet gewoon doorgaan. Het helpt om werktijden vast te stellen voor de kinderen die niet uit zichzelf aan de slag gaan. Las gezamenlijke eetmomenten om in verbinding te blijven met elkaar. Plan ‘lockdown-filmavondjes’ of zoals wij een ‘lockdown rummy competitie’ (waarin ik al genadeloos voor sta ).

‘Moetjes en magjes’ wisselen elkaar af. Zo maak je er wat van. Samen!

Morgen tip 3

Succes!