Het is een nieuwe ervaring voor de vrouwen op hun matjes. Hun benen trillen, bij sommigen de heupen en de buik. Hier en daar zie ik het ademen wat stokken en moedig ik aan om door te ademen naar de buik, het trillen neemt toe.

Het is de 3e avond van het Bewustwordings café en we doen TRE, Tension Release Exercises. We lopen door een aantal spieroefeningen heen en brengen de Psoasspieren in trilling. Dit zijn de vecht- en vluchtspieren. Ze spannen zich in heftige en/of emotionele situaties aan en om daarvan te herstellen moeten ze zich losschudden om weer goed te ontspannen.

Bij dieren gebeurt dat automatisch. En soms bij kinderen ook. Maar de meeste mensen hebben dat natuurlijke trillen goed leren tegenhouden. We hebben in de loop van de tijd geleerd emoties, spanning en dus ook de lichamelijke uiting als zwak of zelfs gevaarlijk te bestempelen. En zullen soms geneigd zijn het tegen te houden en vast te zetten. Spierspanning in het hele lijf neemt toe, met alle klachten die je daarbij kan hebben.

En daarom liggen ze daar, te trillen, te ademen en leren hun lijf opnieuw toestemming te geven om weer los te mogen laten.

‘Echt heerlijk!’

‘Ik ademde bewust naar die plek in mijn heup en het is nu los, ik had er al tijden last van’

‘Mooi om te merken dat ik het kon laten gebeuren’

‘Zullen we dit de volgende keer weer doen?’

Ja doen we! Wil jij er bij zijn? Woensdag 18 januari 2023 om 19:15.