Overdreven? Pessimistisch? Nee, realistisch.

We associëren trauma met ongelukken, mishandeling en rampen. En dat klopt ook. Maar dat is niet alles. Elke gebeurtenis die als te overweldigend ervaren wordt kan een traumatische gebeurtenis blijken. Het gaat niet om de gebeurtenis op zich, maar om de manier waarop het wordt ervaren door de persoon die het meemaakt. Te overweldigend betekent dat het voor het zenuwstelsel te veel is om in één keer te verwerken. Emoties en herinneringen worden weggestopt en het zenuwstelsel zet een overlevingsmechanisme in gang.

Helemaal mooi wat daar vol automatisch gebeurd! Precies wat nodig is op dat moment.

Maar, mijn cliente baalt er nu van! Ze wil niet meer overleven, maar merkt dat ze zich nauwelijks nog kan ontspannen. Altijd aan, altijd alert. En inmiddels doodmoe! Ik vraag haar hoe lang ze dit onrustige gevoel al met zich meedraagt. Meteen antwoord ze ‘sinds ik 10 ben en mijn moeder in het ziekenhuis werd opgenomen. Maar hoe kan dat nou zo’n impact hebben gehad, ze was in twee dagen terug’. En toch. Sindsdien staat ze ‘aan’ en voelt ze zich vaak verloren. Terwijl ze eigenlijk maar weinig herinneringen heeft aan die twee dagen. Ergens in haar systeem zit een laatje dicht, vol met herinneringen en emoties.

We hebben allemaal van die dichte laatjes in ons systeem. Veilig opgeborgen informatie weggehouden wordt uit ons bewustzijn omdat het als gevaarlijk wordt gezien. Daar kan je op zich een prima leven mee lijden. Tot het moment dat je merkt dat je die informatie nodig hebt voor je leven van nu.

Herken je dat je dingen soms anders wil doen, maar lukt het je niet. Blokkeer je in dat wat je wil doen of voelen? Weet je niet waarom en krijg je er met je denken maar weinig grip op? Voel je ergens weerstand om te voelen? Dan stuit je waarschijnlijk op een dichte la.

Ben je nieuwsgierig naar de inhoud? Kijk dan eens wat brainspotting voor jou kan doen.