waardevol

Ik begin steeds meer te houden van de naam ‘Fokus’! Een jaar geleden gekozen vanuit een besef van nieuw gevonden focus. Het blijkt te zitten als een heel fijn jasje. Mijn jasje!

‘Fokus’ is zo’n term die veel mensen gebruiken om zichzelf (of een ander) even ‘wakker te schudden’ en in het hier en nu terug te roepen. Het staat voor ruimte scheppen, aandacht, helder zicht krijgen, richting. Veel van wat ik waardevol vind ligt er in besloten.

Waarden zijn een soort kompas dat je op de juiste koers zet, jouw koers. Ze zetten je aan om iets te doen of juist te laten en zijn nauw verbonden met emoties. Emoties kun je opmerken op het moment dat je waarden in het gedrang komen (boos, angstig) of juist als je leeft naar je waarden (blij). Als je wil ontdekken wat je echt belangrijk en waardevol vindt, dan zijn je emoties een goed startpunt; ze maken je bewust van je verlangen.

Nooit geweten. Of in ieder geval nooit bij stil gestaan. Want dat laatste deed ik nauwelijks. Nooit, bij voorkeur.
Ergens in mijn leven ben ik gaan rennen op een pad van perfectie en wantrouwen. Emoties uit, altijd een tandje bij, zeker daar waar er iets van me verwacht werd, want ik zou toch ‘nooit goed genoeg’ zijn, het ‘kon altijd beter’. Als moeder, echtgenoot, vriendin, student, werknemer, luizenmoeder, etc.

Tot ik stil kwam te staan en langzamerhand op het spoor van mijn waarden kwam. Ik ontdekte wat ik echt belangrijk vind in het leven en dat ik iets te willen heb!

Krijg ik nu altijd wat ik wil? Was het maar waar; ik heb nog wel een paar wensjes… Maar door regelmatig stil te staan bij mijn waarden krijg ik steeds meer richting. Ik ontdek wat mijn hart raakt en wat niet, waar ik naar verlang en waarnaar niet. Het maakt me begrensd. Ik hoef niet alles meer te doen wat een ander waardevol vindt en ook niet meer wat mijn hoofd me dicteert. Er ontstaat ruimte om te kiezen.

En ‘Fokus’, dat ben ik. Mijn persoonlijke waarden vormen de basis van waaruit ik werk; ze zetten de koers uit. Ik neem ze mee in de gesprekken met cliënten op zoek naar hun kompas. Vanuit ruimte en aandacht voor wat er is, ontstaat helder zicht en richting.
Een mooie manier om bezig te zijn met (nieuwe) richting is het spel ‘Kompasvinder’ dat ik gebruik in gesprekken en workshops. Deze week speelde ik het spel met een vriendin. Haar feedback werd ik even stil van: ‘stilstaan bij de waarden, het hoe van mijn handelen plus zelfreflectie leidt tot inzicht en bewustwording wat voor mij belangrijk is, het is (opnieuw) een start van verandering en innerlijke groei’. En wat een toffe uitwerking had deze bewustwording in haar gezin! Wat een spelletje al niet in gang kan zetten!

Ben jij ook nieuwsgierig naar jouw Kompas?

Voor meer informatie www.fokus-coaching.nl


In-zicht

Van alles waar je over waakt, waak vooral over je hart want dat is de bron van je leven (Spreuken 4:23). Waken over je hart is je jezelf en je hart in zicht hebben. In deze blogs neem ik je mee in de inzichten die ik zelf heb opgedaan en op doe.