Het is maar hoe je het bekijkt

het is maar hoe je het bekijkt

De manier waarop je je aandacht richt op emotionele woorden voorspelt hoe je de woorden interpreteert. Richt je je aandacht vaker op negatieve woorden, dan is de kans groot dat je vaker negatieve interpretaties doet. Dit wordt als een negatieve ervaring in het geheugen opgeslagen en het heeft effect op hoe je je voelt. Andersom is ook het geval. Deze negatieve of positieve denkprocessen verlopen meestal automatisch. Bewustwording hierover kan helpen een andere afslag te nemen.

Mijn cliënt ervaart vaak angst. Angst voor naar buiten gaan, mensen te spreken, boodschappen doen. Ze ziet er tegenop om weg te gaan, bedenkt wat er allemaal zou kunnen gebeuren, voelt haar ademhaling en hartslag versnellen en denkt ‘oh nee, het gaat weer mis’. De angst neemt het over en bepaalt (delen van) haar leven.
Ze heeft de neiging te spreken over ‘de angstaanval’. Als ze vertelt wat er gebeurt, visualiseer ik een beeld van een enorm groot monster met lange armen dat overal met haar mee gaat. Armen om haar heen zodat ze geen kant uit kan. Het klopt wel aardig, geeft ze aan.

Aanval is een negatief woord. Ik interpreteer het met: belegerd worden door iets van buitenaf. Iets waar je geen macht over hebt. Het legt je lam en maakt machteloos.
Terwijl angst van binnen zit. Angst is een emotie die iets zegt over je behoefte van dat moment. Misschien de behoefte aan veiligheid, steun of overzicht. Ontbreekt dat, dan voel je angst. En dat kan overweldigend zijn en als een aanval voelen. En toch. Angst is als emotie maar een deel van jou als persoon. Het wordt daarmee nooit groter dan jij.

Terug naar de cliënt. Ik vroeg me af of de manier waarop ze angst benoemt verschil zou maken in de beleving ervan en vroeg haar op gevoel drie poppetjes in te kleuren.
‘Waar in je lijf ervaar je angst bij de woorden…’

Wat een verschil! Van een complete en overweldigende ‘lijfervaring’ naar een hanteerbaar gevoel door het probleem anders te benoemen. Het woord ‘aanval’ eraf. En van ‘ik heb’ naar ‘ik ben’ naar ‘ik voel’.
Angst is een emotie gevoeld door een persoon. ‘Ik ben’ dicht de angst een te grote plek toe. Met ‘ik voel’ geef je de angst de plaats en de aandacht die het verdient. Namelijk als een deel van jou dat serieus genomen mag worden, door jou.

Voor meer informatie www.fokus-coaching.nl


In-zicht

Van alles waar je over waakt, waak vooral over je hart want dat is de bron van je leven (Spreuken 4:23). Waken over je hart is je jezelf en je hart in zicht hebben. In deze blogs neem ik je mee in de inzichten die ik op doe in mijn leven en werk als integratief coach.