“Het woord ‘beginnen’ betekent oorspronkelijk ‘ontginnen’. Elk begin is een moeizame ontginning. Hiervoor moet ik eerst een veld afbakenen. Ik kan niet het hele land van mijn leven in een jaar ontginnen. Ik moet beslissen welk stuk van mijn land ik dit jaar zou willen ontginnen” (Anselm Grun, voluit leven).

We staan op de rand van een nieuw jaar. Ik hou er niet zo van om juist nu goede voornemens vast te stellen. En toch betrap ik mezelf erop dat ik deze keer oud en nieuw als een keerpunt voel. Vragen als ‘waar leg ik de fokus volgend jaar’, ‘waar stop of begin ik mee’ of ‘zit ik op de goede weg’ passeren de revue.

Beginnen met verandering zit niet vast aan oud en nieuw. Maar zo’n overgangsmoment kan je uit dagen te kijken naar je leven. En dat is goed, je maakt de balans op. Leef je naar je waarden, vanuit je behoeften? Geef je de aandacht aan de dingen die je opbouwen? Ervaar je balans in je leven, je gezin of relatie? Grote vragen die vragen om een beslissing als het antwoord ‘nee’ is.

Welk stuk van het land van je leven heeft ontginning nodig?