Angst, het is maar hoe je het bekijkt

-Angst-

De manier waarop je je aandacht richt op emotionele woorden voorspelt hoe je de woorden interpreteert. Richt je je aandacht vaker op negatieve woorden, dan is de kans groot dat je vaker negatieve interpretaties doet. Dit wordt als een negatieve ervaring in het geheugen opgeslagen en het heeft effect op hoe je je voelt. Andersom is ook het geval. Deze negatieve of positieve denkprocessen verlopen meestal automatisch. Bewustwording hierover kan helpen een andere afslag te nemen.

Mijn cliënt ervaart vaak angst. Angst voor naar buiten gaan, mensen te spreken, boodschappen doen. Ze ziet er tegenop om weg te gaan, bedenkt wat er allemaal zou kunnen gebeuren, voelt haar ademhaling en hartslag versnellen en denkt ‘oh nee, het gaat weer mis’. De angst neemt het over en bepaalt (delen van) haar leven.

Ze heeft de neiging te spreken over ‘de angstaanval’. Als ze vertelt wat er gebeurt, visualiseer ik een beeld van een enorm groot monster met lange armen dat overal met haar mee gaat. Ze kan geen kant uit. Het klopt wel aardig, geeft ze aan.

‘Aanval’ is een negatief woord. Ik interpreteer het als: belegerd worden door iets van buitenaf. Iets waar je geen macht over hebt. Het legt je lam en maakt machteloos. Terwijl angst van binnen zit. Angst is een emotie die iets zegt over je behoefte van dat moment. Misschien de behoefte aan veiligheid, steun of overzicht. Ontbreekt dat, dan voel je angst. En dat kan overweldigend zijn en als een aanval voelen. En toch. Angst is als emotie maar een deel van jou als persoon. Het wordt daarmee nooit groter dan jij.

Terug naar de cliënt. Ik vroeg me af of de manier waarop ze angst benoemt verschil zou maken in de beleving ervan en vroeg haar op gevoel drie poppetjes in te kleuren. ‘Waar in je lijf ervaar je angst bij de woorden…’

Wat een verschil! Van een complete en overweldigende ‘lijfervaring’ naar een hanteerbaar gevoel door het probleem anders te benoemen. Het woord ‘aanval’ eraf. En van ‘ik heb’ naar ‘ik ben’ naar ‘ik voel’. Angst is een emotie gevoeld door een persoon. ‘Ik ben’ dicht de angst een te grote plek toe. Met ‘ik voel’ geef je de angst de plaats en de aandacht die het verdient. Namelijk als een deel van jou dat serieus genomen mag worden, door jou.

Het klinkt als ‘grote stappen, snel thuis’. Het is slechts een eerste stap van vele in de richting van lichter leven.

Voor meer informatie www.praktijkfokus.nl